Waar beoordelen we op?

Binnen onze beoordelingen focussen wij op de ecologische duurzaamheid van producenten. Duurzaamheid betekent in deze context het behoud en zorgen voor de gezondheid van onze planeet. In deze beoordeling nemen wij de verschillende aspecten van duurzaamheid mee die op de grondstoffen en de productie van toepassing zijn. Het ene aspect weegt daarin zwaarder dan het andere, afhankelijk van het effect op het milieu. Wij nemen alleen producenten en producten mee die als duurzaam op de markt worden aangeboden.

Daarna kijken we naar de verschillende producten van de producent en beoordelen we dit op mogelijke schadelijke ingrediënten voor het milieu of onze gezondheid. Denk hierbij aan o.a. schadelijke gevolgen voor aquatisch leven, allergische reactie en ziekte- of kankerverwekkende stoffen.

Vrij van palmolie

Om plaats te maken voor palmolieplantages worden grote stukken van het regenwoud gekapt. Dit gaat ten koste van de natuur, biodiversiteit en de wilde dieren in die gebieden. Het leefgebied van vele dieren en planten wordt hierdoor verwoest. Omdat palmolieplantages vaak monoculturen zijn, biedt het geen mogelijkheden om dieren en planten te huisvesten. Monoculturen betekent hierin dat de plantage maar uit één gewas bestaat, in dit geval enkel oliepalmen, wat zorgt voor een te lage biodiversiteit voor vele dieren en planten. 

Daarnaast ontstaan door het kappen van bossen en de drooglegging van veengronden licht ontvlambare gebieden. Gebieden die jaarlijks meerdere malen in brand staan, met hevige rookontwikkeling tot gevolg. Dit heeft ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg voor honderdduizenden mensen in deze gebieden. Door deze branden komt er ook nog eens veel CO2 vrij, wat weer gevolg heeft voor klimaatverandering. Daarnaast wordt op de palmolieplantages veel gebruik gemaakt van pesticiden. Deze zorgen voor volledige uitputting van de grond en daarmee voor onherstelbare schade. Ook kunnen deze pesticiden terecht komen in de uiteindelijk geproduceerde palmolie. 
 
Belangrijk om te weten: Sinds 1990 is er alleen al in Indonesië 25 miljoen hectare bos gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Het kappen van bossen voor palmolieplantages is de afgelopen decennia het grootste probleem van ontbossing geweest in Indonesië (Greenpeace, 2018).

Vegan

Vegan, of veganisme, is eenvoudig gezegd een levenswijze waarbij gestreefd wordt om geen dieren te (laten) gebruiken. Het gaat daarbij niet alleen om de manier waarop dieren gebruikt worden, maar vooral dát dieren gebruikt worden. Veganisme zorgt ervoor dat dieren niet langer gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood hoeven te worden. De veehouderij zorgt voor ongeveer 12% van de totale uitstoot aan broeikasgassen (FAO, 2023) en draagt daarmee bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast is de vleesproductie één van de oorzaken van milieuproblemen. Denk daarbij aan bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit.  
Het gebruik van veganistische (plantaardige) producten verkleind daarnaast de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziektes.   
Door dierlijke producten te vervangen door plantaardige producten met een gelijke voedingswaarde is in de regel minder landbouwgrond nodig. Daarnaast is er voor dierlijke producten meer water nodig dan voor de plantaardige variant. Men spreekt dus van een grotere ecologische voetafdruk bij dierlijke producten dan bij die van de plantaardige.  


Afvalvermindering

Het terugbrengen van de hoeveelheid afval zorgt voor een verminderde verwerking van restproducten. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en daardoor een lagere CO2 uitstoot. Indien reststromen (van andere producties) gebruikt kunnen worden in de verwerking van een product, zorgt dit voor minder afval. Dit geldt ook voor de verwerking van het gehele grondstof, dus dat bijvoorbeeld ook de schil/pit van bepaalde gewassen worden verwerkt in het product. Indien een product helemaal op te gebruiken of herbruikbaar is, is er geen tot weinig afvalverwerking nodig wat dus zorgt voor geen tot weinig 'extra' uitstoot. Ook helpt het gebruik van navulbare verpakkingen, waardoor er voor elk nieuw product geen nieuwe verpakking geproduceerd hoeft te worden en dit ook niet verwerkt hoeft te worden bij het afval.  


Lage dosering 

Wanneer van een product minder nodig is voor hetzelfde resultaat hoeft er minder van het product gemaakt te worden. Dit zorgt voor minder gebruik van grondstoffen, minder transport en minder uitstoot. Al deze aspecten zorgen ervoor dat het milieu minder belast wordt. 

Lokale ingrediënten en productie in Nederland 

Door lokale grondstoffen te gebruiken en de productie in Nederland te laten plaatsvinden zorg je ervoor dat de uitstoot door transport wordt verminderd. Dit gaat op voor zowel het transport van grondstoffen naar de fabriek als het transport van het product van de fabriek naar de verkooppunten.  

Biologisch

Biologische landbouw is beter voor natuur en klimaat door een substantiële reductie van broeikasgassen, nitraatuitspoeling en ammoniak per hectare (WUR, 2023). Dit komt omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Hiermee draagt het bij aan een toekomstbestendige landbouw. Echter is biologische landbouw wel minder gunstig voor het milieu als er gekeken wordt naar kilo product, omdat de productie van biologische producten lager is dan regulier.

Geen toevoeging van water

Waterbesparing is van steeds groter belang in relatie tot klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde is er steeds meer schaarste met als gevolg: toenemende uitdroging van natuurlijke waterbronnen, vervuiling, verdroging en verzilting. Ook kost het zuiveren van water energie en wordt er gebruik gemaakt van chemicaliën. Door het gebruik van minder water, wordt minder energie gebruikt, wat resulteert in een verminderde CO2 uitstoot.